Om Skogstrollen
Att ha sitt barn i min verksamhet innebär att barnen är mycket utomhus i olika miljöer som tex skogen, gläntan, ängen, egna tomten, stranden eller lekparken. Vi är ute en stor del av dagen efter barnens förutsättningar samt årstid. Jag har en årstidsbaserad verksamhet. Mycket av de traditionella inomhus aktiviteterna som att pyssla, sångsamling, sagostund och skapande kan göras utomhus. Leken är en stor del av I ur och skur, att vara flexibel är viktigt för mig så barnen kan få leka utan avbrott. Att få vara mycket utomhus ökar barnens förståelse för vår natur, djuren och vår miljö. Att uppleva våra årstider och se naturens växlingar är fantastiskt. Leken utomhus ger barnen inspiration och möjlighet att använda alla sina sinnen. Barnen får använda sin fantasi då det inte finns något färdigt material i skogen. Skogen är vår bästa lekplats. Min strävan är att ha barnet i centrum och utgå ifrån det enskilda barnets kunskaps nivå och förmåga. Under året arbetar vi med olika teman.
Om Verksamheten
Viktigt att veta
Att arbeta med I ur och skur innebär ett samarbete med friluftsfrämjandet.
Min barn grupp består normalt sett av 6 barn i åldern 1-5 år som jag arbetar med i lugn hem miljö.
Hos mig betalar du samma maxtaxa som finns i den kommunala barnomsorgen.
Självklart följer jag Allmänna råden samt förskolans Lpfö 98 reviderad 2010.
Jag har tystnadsplikt!
I min verksamhet sätter jag stor vikt på en nära och bra samverkan mellan mig och föräldrar. Jag har föräldramöte samt utveckling samtal en gång per år. Mer vid behov.
Arbete med barnen
Min målsättning är att barnen ska känna trygghet att vara hos mig och i gruppen. Och att du som förälder är trygg att lämna ditt barn hos mig. Att varje barn får utvecklas i sin egen takt och efter sina egna förutsättningar. Att barnen lär sig samarbeta och visa respekt för varandra, djur och natur samt andra människor. Att barnen får ta eget ansvar och bli självständiga med ett bra självförtroende. Få barnen mer miljömedvetna. Och viktigaste av allt att vi har roligt tillsammans.
Aktiviteter
I verksamheten finns tre olika skogsgrupper för barnen. Skogsknopp som är för de minsta barnen mellan 1-2 år, Skogsknytte för mellan barnen i ålder 3-4 år och Skogsmulle för de stora barnen som är 5 -6 år. Grupperna har planerade aktiviteter 10 ggr per termin med samling, sånger, lekar och matsäck. Att vara ute i naturen främjar barnens motorik och hälsa.
Under vinterhalvåret när det finns snö och is prioriterar jag vinter aktiviteter som snö lek, skidor, pulka, skridskor. Vi har skridskoskola för alla barn som vill prova på. Dom minsta kanske bara provar att stå på skridskorna medan mellan barn och stora barn är med i skridsko skolan.
Varannan vecka går vi till simhallen och badar med samtliga barn. Här får barnen lära sig om kroppen, hygien, säkerhet, klä av och på sig, ansvara för sina egna saker samt att få vattenvana. Under sommaren åker vi även till stranden och badar.
Teman och Firande
Varje år arbetar vi med olika teman. Varje dag har gruppen en samling då vi går igenom dagar, veckor, månader och år. Sjunger eller läser en bok. Här får barnen träna på att lyssna, prata inför grupp och sitta still och ta hänsyn till varandra. Sångsamlingar och sagostunder har vi mycket av samt skapande med både naturpyssel och återbruk samt vanligt traditionellt material. Spel, pussel och olika pyssel finns alltid tillgängligt för barnen. Samt olika leksaker. Barnen leker mycket rollspel och dramatiserar olika sagor. Skogsdagar med lunch i skogen, ibland lagar vi även mat i skogen på stormkök. Skogslopp, Rörelsebanor, idrottsdagar, Sätt Sverige i rörelse, Håll Sverige rent med skräpplockardagar tillhör också aktiviteter under året. Vi gör utflykter och leker i lekparker. Vi firar våra traditioner och högtider och har kalas då någon av oss fyller år. Våra aktiviteter ligger under förmiddagarna och oftast i skogen. På eftermiddagarna efter lunch är det vila, lugna lekar, pyssel mm och lekar ute i trädgården.
Föräldrasamverkan
Varje höst (september) har jag föräldramöte där jag informerar om verksamheten för terminen och året. Vi går igenom olika rutiner och regler samt div. dokument. Utveckling samtal har jag för varje barn under vår terminen eller vid behov. Dagliga samtal vid hämtning av barnen. Viktig information mailas till samtliga föräldrar eller ges ut i pappersform. Sms kontakt och telefon kontakt nästan dagligen. I min verksamhet har jag Drop-ut fika för föräldrar, syskon eller annan anhörig 2 ggr per år. På höst terminen vid Lucia firandet som sker utomhus och på våren med någon gemensam aktivitet för samtliga närvarande. Avslutar vår terminen med en sommar fest då vi också har avslutning för ev. blivande barn som övergår till skolans 6 års verksamhet i Augusti varje år.
Miljö
Vi återanvänder förbrukningsmaterial samt använder mycket natur material då vi skapar/pysslar. Vi sopsorterar tillsammans. Jag vill lära barnen att bli miljömedvetna och vara rädd om vår natur.
Måltider
Jag gillar att laga mat och tycker att det är viktigt med bra råvaror och nyttig mat. Till stor del följer jag kommunens matlista, då många av barnen har syskon som går i skolan. Då vet föräldrarna att bägge barnen ätit ungefär liknande mat under dagen. Jag gör egna inköp och lagar all mat själv hemma. Jag serverar endast Svenskt kött och fågel. Samt mycket ekologiska varor tex ägg. Jag serverar frukost, lunch och mellanmål under dagen. Samt har fruktstund fm samt em. Grönsaker och olika sorters bröd/smör serveras vid varje måltid. Frukt och bär från egna trädgården serveras också. Barnen är med och hjälper till med dukning och viss matlagning och bakning.